Selasa, 18 September 2012

KETUA JABATAN DIINGATKAN TIDAK ABAI KEBAJIKAN DAN KEPERLUAN ANGGOTA BAWAHAN - KSN @AliHamsa55 @NajibRazak


Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Dr Ali Hamsa pada Khamis mengingatkan semua ketua jabatan dan agensi kerajaan agar sentiasa mengambil berat kebajikan serta kemudahan kerja penjawat awam di bawah jabatan masing-masing. 

Beliau berkata jangan hanya mengharapkan mereka untuk memberikan perkhidmatan terbaik dan berkelas dunia kepada rakyat namun pada masa sama mereka bekerja dengan kemudahan dan suasana sebaliknya.

"Ketua jabatan jangan hanya melihat apa yang berlaku di hadapan kaunter perkhidmatan, lihat juga apa yang ada di belakang kaunter sama ada ia juga bertaraf dunia," katanya ketika berucap pada majlis perjumpaan dengan ketua jabatan dan agensi kerajaan negeri Sarawak di Wisma Bapa Malaysia di sini pada Khamis. 

Katanya selain itu beliau turut menggalakkan lebih ramai ketua jabatan dan agensi untuk turun padang melihat dengan lebih dekat pelaksanaan dasar kerajaan agar ia sampai kepada golongan sasar iaitu rakyat selain mencari penyelesaian segera kepada sebarang isu yang dibangkitkan.

Menurutnya konsep Cepat, Tepat dan Integriti (CTI) bersama dengan cara kerja yang lebih kreatif dan inovatif penting dalam meningkatkan lagi perkhidmatan awam ke peringkat yang lebih baik.

KSN Datuk Seri Dr Ali Hamsa mengingatkan semua ketua jabatan : 

1. Sentiasa mengambil berat kebajikan serta kemudahan kerja penjawat awam di bawah jabatan masing-masing. 

2. Jangan hanya mengharapkan mereka untuk memberikan perkhidmatan terbaik dan berkelas dunia kepada rakyat namun pada masa sama mereka bekerja dengan kemudahan dan suasana sebaliknya. 

3. Jangan hanya melihat apa yang berlaku di hadapan kaunter perkhidmatan, lihat juga apa yang ada di belakang kaunter sama ada ia juga bertaraf dunia 

4. Menggalakkan lebih ramai ketua jabatan turun padang melihat dengan lebih dekat pelaksanaan dasar kerajaan agar ia sampai kepada golongan sasar iaitu rakyat selain mencari penyelesaian segera kepada sebarang isu yang dibangkitkan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...